Андрей Новаков иска подкрепа за малките общини от ЕИБ

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП, поиска подкрепа за малките общини от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това се случи по време на среща между него и Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, отговорен за Централна и Източна Европа, включително и за България.

В качеството си на автор на доклада за бъдещето на европейските инвестиции в транспорта, Новаков бе на еднодневно посещение в базираната в Люксембург институция.

Новаков и Худак се обединиха около идеята за първоначално проучване на техническите възможности за обособяване на финансиране за развитие на малките общини в най-новите страни членки на Европейския съюз. Целта е това да се случи по време на българското председателство. Такива фондове ще подкрепят стратегически инфраструктурни проекти.

За последните няколко години, нвестициите на ЕИБ за транспортни проекти в България са на обща стойност от близо 400 млн. лв.

Идеята е градовете да получават и експертна подкрепа за развитие на интегрирани градски стратегии за следващия програмен период, включително за устойчива транспортна инфраструктура, както и да намерят правилната комбинация от финансиране за тях. Това ще позволи повишаване на работния капацитет на общините, за да се възползват максимално, както от кохезионните средства, така и от допълнителните възможности, които ЕС предоставя.

В рамките на визитата си, Андрей Новаков се срещна още с Матю Бертранд, отговорен за инструментите на Европейската инвестиционна банка, финансиращи инфраструктурни проекти.

Евродепутатът разговаря също така и с Марк Мауини от звеното за техническа помощ и подкрепа на проекти.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини