НП „Пирин” пази природата от екстремните скиори

Admin 14 Януари 2018 09:59 Региона 0
НП Пирин” пази природата от екстремните скиори
Снимка: ИлинденПрес, архив

Национален парк „Пирин” предприема строги мерки срещу карането на ски, сноуборд, шейни и АТВ-та извън ски зона „Банско”, маркираните ски писти и трасета, определени с Плана за управление на парка. Целта е опазването на естествените природни местообитания и ограничаване на въздействието от заплахите от тези дейности.

Със своя заповед директорът Росен Баненски нареди на главните инспектори на Парковите участъци и специалистите от парковата охрана за зимен сезон 2017-2018 г. да запознаят срещу подпис с декларации по образец управителите, собствениците на ски училища и ски гардероби в прилежащите на парка общини. Те ще бъдат информирани, че се забранява карането на ски извън маркираните ски писти и трасета. Служителите на парка трябва да съставят предупредителни констативни протоколи на физическите лица, фирмите и организациите, каращи и предлагащи под наем моторни шейни, с които да бъдат запознати, че е забранено използването на моторизирани средства (моторни шейни и рактраци) освен при изпълнението на неотложни дейности в горите и спасителни акции.

На видно място на ски лифтовете и изградената информационна система на НП „Пирин“ да се постави съобщение по образец на български и английски език със следния текст: Забранено е карането на ски извън маркираните ски писти и трасета, определени с Плана за Управление на НП „Пирин“!, пише в заповедта на директора на Дирекция „Национален парк „Пирин”. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини