Магията на древните кукерските игри плени Симитли

Admin 13 Януари 2018 15:05 Региона 0
Магията на древните кукерските игри плени Симитли
Снимки: Община Симитли

Над 5000 сурвакари от страната и Македония сгряха сърцата и душите на малки и големи в Симитли. Маскираните мъже, жени и деца разтърсиха градчето със своите изпълнения, танци и страховити маски.

Магията на кукерството намери отново своя дом в Симитли, където днес се провежда 15-ият юбилеен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”.

Страховити маски, уникални костюми, феерия от песни, обичаи, атрактивни образи на попове, младоженци, старци, мечки, мечкари разтърсиха стадиона и прогониха злите сили.

 „Този празник е крепост на българщината, на българския дух. Най-радващо е, че все повече деца са част от сурвакарските групи в нашия край. Няма как да не подкрепяме нещо толкова българско, нещо толкова истинско. Да живее Симитли, бог да пази България”, сподели кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.

На стадиона бяха представени различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Най-много аплодисменти събраха най-малките кукери, на по 2-3 години, които бяха пременени с красиви кожи. Кукерското шоу за пореден път доказа, че Симитли е стожер и продължител на вековната кукерска традиция. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини