Магията на древните кукерските игри плени Симитли

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Над 5000 сурвакари от страната и Македония сгряха сърцата и душите на малки и големи в Симитли. Маскираните мъже, жени и деца разтърсиха градчето със своите изпълнения, танци и страховити маски.

Магията на кукерството намери отново своя дом в Симитли, където днес се провежда 15-ият юбилеен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”.

Страховити маски, уникални костюми, феерия от песни, обичаи, атрактивни образи на попове, младоженци, старци, мечки, мечкари разтърсиха стадиона и прогониха злите сили.

 „Този празник е крепост на българщината, на българския дух. Най-радващо е, че все повече деца са част от сурвакарските групи в нашия край. Няма как да не подкрепяме нещо толкова българско, нещо толкова истинско. Да живее Симитли, бог да пази България”, сподели кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.

На стадиона бяха представени различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Най-много аплодисменти събраха най-малките кукери, на по 2-3 години, които бяха пременени с красиви кожи. Кукерското шоу за пореден път доказа, че Симитли е стожер и продължител на вековната кукерска традиция. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини