Бум на оранжериите по поречието на Струма в Пиринско

Admin 13 Януари 2018 11:34 Бизнес 0
Бум на оранжериите по поречието на Струма в Пиринско
Снимка: ИлинденПрес, архив

Бум на оранжериите в общините по поречието на река Струма в Пиринско, отчитат кметове на населени места и земеделци. Все повече стопани решават да направят парници за своята продукция и по този начин да я защитят от неблагоприятните атмосферни условия.

„Напоследък стопаните масово се преориентират от производство на открито към производство на закрито. Влагат средства в изграждането на полиетиленови оранжерии, защото всички се надяват на по-добра и по-голяма реколта. Зеленчуците, които се отглеждат на открито, не са защитени нито от градушки, нито от сушата, нито от много високите температури. Продукцията съхне, а това води до загуби при зеленчукопроизводителите”, твърди Георги Кафтанов, председател на Сдружение „Югозапад 2013”.

Проблемът е обаче в липсата на ясна държавна стратегия за развитието на този важен отрасъл от селското ни стопанство. За родните зеленчукопроизводители най-важен е пазарът, и то вътрешният пазар.

„В нашия сектор всичко е сбъркано. В момента не можем да сме конкурентоспособни на цените на гръцкия зарзават, който е със съмнително качество. И нашата стока залежава. Положението на малките производители може да се облекчи, ако ДДС падне на 10%. Това може да накара колегите да се сдружат, да регистрират тези сдружения по ДДС, защото ще имат гарантиран пазар. Защото най-важно е да можем да реализираме продукцията си”, категоричен е Кафтанов. Според него е крайно време представители на бранша и на компетентните държавни институции да седнат на една маса и да начертаят план за развитие на зеленчукопроизводството за следващите 10-15 години.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини