На двудневен празник в Делчево избират най-добрия майстор на вино

Admin 13 Януари 2018 11:21 Региона 0
На двудневен празник в Делчево избират най-добрия  майстор на вино
Снимка: Община Гоце Делчев

Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан и тази зима ще събере стотици туристи в гоцеделчевското село Делчево. Събитието ще се проведе на 10 и 11 февруари, а домакините ще предложат на своите гости удоволствието да опитат вино и ракия от три държави -  България, Гърция и Холандия, приготвени от изкусни майстори.

В първия ден на уикенда са конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия. В оспорваната надпревара ще участват холандският предприемач Вилям Ван ден Берг, който има дом в селото и притежава 5 къщи за гости там, както и десетки гърци от област Драма. Битката ще е в четири категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино, уточни кметският наместник Иван Панайотов.

Дегустацията на предоставените за участие в конкурса напитки ще започне в 14.00 часа. Заради многото кандидати за слава процедурата ще продължи до късно вечерта. „Вино ще се лее не само от бъчвите, но дори и от чешмите в селото ни. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсирът на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки до насита”, увери кметският управник. 

Празникът за Трифон Зарезан ще продължи и в неделя. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви край селището, в местността Баира. Тук ще бъде общинският управник на Гоце Делчев Владимир Москов, поканен е и областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов. Очаква се да пристигнат от Гърция кметът и областният управител на Драма. Управниците също ще зарежат лозята, а след това ще се хванат на хорото на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от целия Неврокопски край.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини