Благоевград отбелязва 140 години от рождението на Пейо Яворов

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

140 години от рождението на поета символист и революционер Пейо Яворов ще бъдат отбелязани в Благоевград. На 13 януари от 11.00 часа благоевградската общественост ще положи венци и цветя в знак на признателност към личността и делото на Яворов пред неговия бюст-паметник в градската градина. На събитието ще присъстват представители на общинската и областна администрация, представители на културните институции, граждани.

Едновременно революционер и  поет, Пейо Яворов умело съчетава римите с дълга към отечеството. Той остава светла диря в национално-освободителните борби на Пиринския край срещу турското господство. Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война, която през 1912 г. носи освобождение на Пиринско от отоманското робство. Творчеството и поезията му са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования. Едно от големите е решението на баща му да прекрати неговото образование. Това обаче не повлиява на факта, че Яворов е един от най- добрите поети на България. Сред най-известните му стихотворения са „Две хубави очи”, „Песен на песента ми”, „Две души”, „Бежанци” , „Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903) и още много други. Освен поезия, Яворов пише драми и статии. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини