За ремонт на всички плувни басейни в Благоевград настояват съветници

Admin 11 Януари 2018 11:09 Региона 0
За ремонт на всички плувни басейни в Благоевград настояват съветници
Снимка: Община Благоевград

Общински съветници от ПП "Партия на зелените" в Благоевград настояват за въвеждането на задължителни часове по плуване за учениците и ремонт на басейните в областния център. Според тях с малко средства за ремонт, басейните биха могли да се използват от децата. Освен това искат да се изготви график за ползване на общинския басейн, съобразен с учебните занятия на училищата.

Тъй като общинският басейн в кв. „Еленово“ е достатъчно натоварен, местните парламентаристи настояват да се направи анализ – оценка на това какви средства са необходими за възстановяването на басейните в СУ „Иван Вазов“, кв. Струмско и в НУ „Христо Ботев“ и кв. Еленово, за да могат да се използват по предназначение, както от съответните училища, така и от другите училища в община Благоевград. Освен това искат да се предвиди, с цел намаляване на разходите при бъдеща експлоатация на басейните, захранване с минерална вода.

Общинските съветници  от ПП "Партия на Зелените“ са изпратили своето предложение за това  до кмета, председателя на ОбС и общинските съветници. Ето  мотивите, които изтъкват в предложението си:

„Бързото навлизане на автоматизацията и компютъризацията в съвременния живот доведоха в наше време до рязко ограничаване на движенията на съвременния човек. Сега в ерата на високите технологии, комфорт на потребителите, добри автомобили, интернет, социални мрежи и виртуални игри, повечето хора се обездвижват. 

Днес с тревога се говори, че човечеството страда от „мускулен глад“. Всичко това би било по-малко тревожно, ако проучванията не доказваха, че хиподинамията застрашава здравето не само на възрастните, но и на подрастващите. Според някои изследователи двигателната активност на децата се снижава наполовина още с постъпването им в училище.

„Предложението ни е модулното обучение по плуване да се включи задължително за учениците от I-VII клас като трети учебен час по физическо възпитание и спорт, но да се провежда извън учебното време – веднъж седмично – 40-60 минути“ , пише още в предложението, което е подписано от общинските съветници Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и Янка Шейтанска.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини