Едва десетина майки протестираха срещу постоянните такси в Благоевград

Снимка: ИлинденПрес
Снимка: ИлинденПрес

Едва десетина майки се събраха пред сградата на общината на протест срещу решението на общинския съвет в Благоевград за въвеждането на постоянна такса в детските градини и ясли.

През декември бе прието решение да се заплаща пълната месечна такса от 40 лв., ако дори детето отсъства определени дни през месеца. Родителите няма да плащат само при положение, че детето им не е посещавало забавачка поради болест и при представяне на медицински документ. Когато се гласуваше предложението обаче никой родител не дойде на сесия, за да изкаже аргументи за или против. 

Събралите се днес майки завиха, че това решение е несправедливо. Според тях има случаи, когато не може да се издаде медицински документ за отсъствие на детето, но това не означава, че родителите имат безотговорно отношение към посещаването на детската градина или ясла.

Заради притеснението на родителите по този въпрос община Благоевград стартира извънредни родителски срещи в забавачките. Целта е да се обясни на родителите гласуваното решение на общинския съвет за размера на таксите.

От общината напомнят, че няма промяна в размера, остават валидни и социалните облекчения и привилегии, подплатени с нужната документация. Кметът Атанас Камбитов обясни още по време на сесията, че от записаните деца в детските заведения всеки ден 37% не присъстват. Сега са записани приблизително 3100 деца и разходите за тях се изчисляват на тази база, а не на база посещенията им. Справката в общината сочи, че очакваните приходи за 3100 деца за цялата година са 1 400 000 лв. Реално обаче в хазната влизат едва 850 000 лв. заради досегашното решение – таксата да се намалява, ако детето отсъства от градината. В същото време мястото на отсъстващите деца се пази, а разходите вървят. 

Рехавият протест провокира кмета Атанас Камбитов и той направи коментар в личния си профил във фейсбук. 

Ето какво написа той:

Шест майки плюс един бивш омбудсман и една позабравена професионална бунтарка – протестират, плюс 20 репортери. Очаквам включване в някоя централна емисия. 

Вижте коментара на колегата от ВМРО Станимир Радулов:

„Гледам тече спор между някои хора в Община Благоевград по повод таксите за детските градини. 

Оказва се ,че ние данъкоплатците в общината се лишаваме от 550 000 лева жални народни пари на година, защото около 40% от децата в детските заведения отсъстват всеки ден, а разходите за тях се изчисляват на база записаните, а не на посещаващите деца за деня. И така, храноденя/ако мога така да се изразя/ на едно дете и заплатите на учителите си вървят, а както знаем тези 40 лв. такса всъщност покриват едва 30% от предлаганата социална услуга...
Сега Общинския съвет съвсем правилно взе решение в опита си да спре тези нерегламентирани отсъствия на деца в градините и яслите, чиито разходи до 100 % поемаме ние /когато те отсъстват без документ от лекар например/ всички живеещи тук и хоп такъв вой се чу ,че направо се учудвам! Трябва да се сложи ред за тези проблеми в общината.“
Е, сложихме ред! Всеки ще спазва правилата! Те важат за всички!

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини