Община Сандански дарява имот на Роженския манастир

Снимка: Pravoslavieto.com
Снимка: Pravoslavieto.com

Община Сандански ще дари поземлен имот на Роженския манастир „Свето Рождество Богородично”. Теренът се намира близо до светата обител и върху него е построена църквата „Свети свети Кирил и Методий”, чийто ктитор е Яне Сандански.

Войводата е убит на 21 април 1915 година в Пирин планина и е погребан до храма, на 200 метра от Роженския манастир.

„Всички общински съветници единодушно приеха нашето предложение да направим дарение на манастира, чиято собственост е църквата. Земята досега бе общинска, но предстои да подпиша договора за дарение и поземленият имот ще стане собственост на манастира”, коментира кметът на община Сандански – Кирил Котев.

Монасите имат планове за развитието на местността Манастиро, но са били възпрепятствани от факта, че земята е общинска собственост. Те ще се грижат не само за храма, който е исторически паметник, но и за гроба на Яне Сандански. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини