Започва записването за Богоявленския ритуал в Благоевград

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Сто лева ще получи от късметлията, който улови Богоявленския кръст на 6 януари в Благоевград. Ритуалът ще е в река Бистрица до моста, който води към старинния квартал „Вароша”. Християнският символ ще бъде върнат в храма „Въведение Богородично”.

„От храма ще дадем 100 лева на късметлията, който хване кръста. Щом го извади от реката, той трябва да го върне в църквата. По пътя обаче всеки ще има възможност да целуне разпятието и, ако прецени, да даде пари на този, който го е уловил. На 40-ия ден от Богоявление, на 14 февруари, свещеници ще отслужат водосвет в дома на човека, който е хванал кръста”, заяви Аделина Стефанова, уредник в благоевградския храм.

Записването  на участниците започва днес и ще продължи до сутринта на празничния ден. Всеки ще се провери дали е кръстен, за да може да се включи в битката за разпятието.        

Униформените ще направят инструктаж на участниците, за да няма нарушаване на обществения ред.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини