Юлен показа идеен проект за втора кабинка над Банско

Снимка: БТВ
Снимка: БТВ

Седмица, след като правителството реши да разшири ски зоната в Банско и на практика даде „зелена светлина” за изграждането на втори кабинков лифт при наличие на конкретен проект, концесионерът излезе с идея за трасе, съобщи БТВ. Идейният проект, публикуван от в.”Труд” показва 10-местна въжена линия с капацитет от 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км.

От „Юлен” твърдят, че още преди 8 години са се свързали с водещи производители на въжени линии в търсене на решение на проблема с опашките от скиори и сноубордисти в Банско.

Новата линия ще тръгва от точка, близка до тази на първото трасе. Трасето от нея до междинна станция, разположена в м. Чалин валог, се движи почти успоредно на настоящата и след междинната станция продължава до местността Шилигарника, посочена като втори естествен център на ски зоната. Идеята е така да няма опашки на Бъндеришка поляна.

Заявяваме категорично, че трасето на този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона. Горските площи, през които ще премине трасето са само 0,017 % от територията на НП „Пирин“, пишат от „Юлен”.

Те поемат ангажимента срещу всяко отстранено дърво да засаждат по 5 нови

Именно обезлесяването е едно от съображенията на еко активистите срещу промените в плана за управления на Национален парк „Пирин” и изграждането на втори лифт. Опасенията са, че под прикритието на работа по спортни съоръжения и кабинкова линия в защитената зона ще се строи и сече. И концесионерът, и управляващите твърдят, че подобни рискове не съществуват.

От „Юлен” показаха и снимки от таблото за управление на сега действащото съоръжение, на които се вижда, че то работи с пълна скорост – в отговор на мнения, че нарочно се предизвикват опашки.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини