Мъж от Дебрен вдигна строеж върху дере, но отърва 10 000 лв. глоба

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Мъж от гърменското село Дебрен вдигна строеж върху дере, екоинспектори му наложиха глоба от 10 000 лева, но съдът я отмени.

Санкцията е наложена, след като в Басейнова дирекция-Западнобеломорски район е получен сигнал от жител на селото, че О. В. строи незаконно върху селското дере. На място е изпратена комисия, която установила, че наистина върху дерето има иззидани стени и в момента на проверката се поставяло скеле на кофраж за втора плоча. На строителя е съставен констативен протокол, въз основа на който по-късно е издадено наказателно постановление за 10 000 лева.

Недоволен от наложеното наказание мъжът сезирал съда с искане за отмяна на санкцията. Районните магистрати откриха редица пропуски на наказателното постановление.

На нарушителя е вменена вина за извършването на строително-монтажни дейности над воден обект –дере. В случая обаче липсвала яснота дали в дерето се съсредоточават води, какъв е водният обем и дали изобщо там се оттичат води. Според съда, в допълнителните разпоредби на Закона за водите не е дадено легално определение на понятието "дере" като воден обект, и имено затова не би било правилно да се твърди, че дерето съставлява воден обект, както и че с действията си О. В. е извършил строеж над покрит речен участък.

Дори и да се приеме, че водният обект е дере, за да се наложи санкция трябва да е налице вредоносен резултат. В наказателното постановление, макар и подробно да е описана констатацията на служителите на дирекцията, не става ясно как и дали строежът застрашава целостта на дерето.

При издаването му е допуснато и друго съществено процесуално нарушение, обуславящо неговата незаконосъобразност. Според магистратите, налице е несъответствие между законовите разпоредби, които са били нарушени и санкционната норма, приложена за определяне на наказанието.

Именно затова Районен съд-Гоце Делчев отмени огромната санкция от 10 000 лева.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини