Само за ден съкратиха 100 работници в цигарената фабрика в Благоевград

Admin 22 Декември 2017 18:47 Бизнес 0
Само за ден съкратиха 100 работници в цигарената фабрика в Благоевград
Снимка: БГНЕС/Клуб Z

Само за ден над 100 от 550 работници в "Благоевград-Булгартабак“-Благоевград са подали заявления да бъдат съкратени. Предложението е отправено от работодателя вчера, а решението е доброволен акт, съобщава Радио Благоевград. Днес работещи в цигарената фабрика не са били допуснати до работните си места.

Първото съмнение е, че Благоевграт-БТ върви по пътя на софийската цигарена фабрика, е новината от синдикалните лидери в предприятието за неподписан нов колетивен трудов договор, въпреки преговорите, продължили повече от месец.

Вчера почти половината от работниците са били приканени да си подадат заявления, че приемат да бъдат съкратени, днес сто жени не са били допуснати до работните си места. Новината за масовите съкращения потвърди регионалният представител на КНСБ Емануил Манолов пред Радио Благоевград.

В момента се предлага на работниците да бъдат освободени срещу обезщетение в зависимост от трудовия стаж, който имат във фабриката.Според Манолов ръководството на фабриката използва като форма на косвен натиск върху работиците факта, че според промените в Кодекса на труда от началото на 2018 година съкратените по член 331 ще имат право само на четири месеца обезщетения от Бюрата по труда и то по минимална ставка. Към момента законовото обстоятество е много по-добро за съкратените. На въпрос на Радио Благоевград дали това е началото на края на фабриката, областният лидер на КНСБ е категоричен: "Фактите говорят, че вероятно ще се случи точно това". 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини