Да се ограничат колите в НП „Пирин”, настоява кметът на Банско

Admin 19 Декември 2017 14:14 Туризъм 0
Да се ограничат колите в НП Пирин”, настоява кметът на Банско
Снимка: Община Банско

Кметът на община Банско  настоява да се ограничат автомобилите на територията на Национален парк „Пирин”. Според него по този начин ще се опази защитената територия от замърсявания. 

„У нас едни хора, които се наричат зелени, са против изграждането на втори лифт в курорта ни. Това обаче е причина стотици коли да се качват в Пирин планина. По този начин се замърсява природата, пътят пък на няколко места е пропаднал заради големия поток от автомобили. Необходими са законови промени, за да се ограничи достъпът до планината. Вариант е и въвеждането на такса”, смята градоначалникът на Банско.

През август 2015 г. кметът и шефът на Управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили подписаха Меморандум за сътрудничество. Бяха очертани първоначалните насоки на съвместна работа - изготвяне на модели за обществен транспорт с електрически автобуси по маршрута Банско - хижа Вихрен, междуградски транспортни схеми с електрически автомобили, мрежа от зарядни станции за електромобили и други.

"Неведнъж съм говорил за необходимостта от използване на транспорт в нашия курорт, който да щади природата. Проблемът е, че нашият проект не бе одобрен. Не може общината да си позволи подобни разходи. Дано се намери частен инвеститор, който да закупи микробуси, захранвани с ток, за да се пази околната среда от вредни емисии. Те ще могат да се движат и на територията на Национален парк "Пирин", и в самия курорт”, каза още Георги Икономов.

За община Банско е важно да се осигури алтернативен на автомобилите транспорт, който да бъде екологично чист. Освен че замърсяват природата, колите, които се движат на територията на парка в пиковите часове, предизвикват задръствания и проблеми с паркирането. Въвеждането на електромобили е съвременна технология, която се прилага в подобни на Банско курорти в Алпите. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини