Българи и руснаци заедно посрещат Коледа в хижа Яворов

Снимка: bTV
Снимка: bTV

Руснаци и българи заедно ще посрещнат Коледа в хижа „Яворов” в Пирин планина. Базата се превръща в любимо място за планинарите през всички сезони. Миналата година туристическият обект бе избран за най-добър у нас, а успехът се дължи на съвместните грижи на община Разлог и на Туристическо дружество „Пирин”.

За предстоящите празници местата в хижата отдавна са заети, като голяма част са резервирани от руснаци, заяви секретарят на Туристическо дружество „Пирин” – Радко Божинов. 

„Пуснахме 75 места за Нова година, за да има повече място и да е комфортно на гостите. Повечето ще са тук за по три нощувки. Има куверт само за новогодишната нощ, но той е на стойност само 30 лева. Цената на нощувката не е променяна", допълни той.

Помещенията и стаите и в двете сгради на хижа „Яворов“ са обновени и обзаведени, закупени са нови легла, матраци, одеяла. Хижата е една от малкото в България, която разполага постоянно с топла вода. Тази пролет бяха монтирани и слънчеви колектори, с които да се топли водата, за да не се ползват дърва и въглища. Само преди месец пък на 15 метра от хижата се постави нова метеорологична станция, която е една от най-модерните. На специално табло в ресторанта посетителите могат да видят в реално време куп показатели, които касаят времето – температура на въздуха, атмосферно налягане, влажност на въздуха, посока и сила на вятъра, количество валежи в района. 

Миналата година до хижата бе построен и параклис „Вси светии”. Всичко в храма - от труда на строителите до кръста, е дарение. Иконите са осветени в българската светиня - Атонския манастир, нарисувани са от най-добрите иконописци у нас. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини