Картина на банскалийка с първа награда в Италия

Здравка Русева
Здравка Русева

Картината „Багрите на три столетия – топлината и непреходността на старинната българска черга” на художниката от Банско Здравка Русева бе класирана на първо място в Международния конкурс по абстрактна живопис в Италия. Творбата е избрана за най-добра в категория „Геометрична абстракция” по време на десетдневна изложба в град Каляри на остров Сардиния през ноември. Резултатите от конкурса бяха обявени преди дни.  Картината е с размери 80 х 100, и е изпълнена с акрил. Показана е за първи път през август в родния град на авторката на нейна самостоятелна изложба.

Здравка Русева е почерпила своето вдъхновение за картината от шарената  банска черга на „бабки” и от празничните народни носии, характерни за града. Нейната идея е да предаде онази топлина и колорит, с които ни зарежда шарената черга, да подчертае  символиката  на орнаментите и цветовете в  банските тъкани и  тяхната непреходност, да възроди всичко това в съвременния български дом под нова форма.

Авторката Здравка Русева не е професионален художник, но въпреки това  печели трета награда от Международен конкурс по класическа живопис, категория „Натюрморт”, през март тази година в Анкара, Турция. Участва  със свои картини в редица изложби у нас и в чужбина. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини