Малка Белица договори партньорство в културата и бизнеса с Мароко

Снимки: Община Белица
Снимки: Община Белица

8 декември се превърна в истински празник за жителите на община Белица, където за първи път се проведе Ден на Мароко. Идеята малкото българско градче да представи бита, традициите и културата на африканската държава, е на градоначалника Радослав Ревански и на евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите Илхан Кючюк.

Събитието днес бе уважено с личното присъствие на посланика на Кралсто Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи. Към празника се присъединиха също народният представител от ДПС Елхан Кълков, областният лидер на ДПС - Ведат Хюсеин, общински съветници, общински служители и  приятели на младия кмет от област Благоевград и  София.

Градоначалникът Радослав Ревански акцентира пред гостите какви са възможностите за бъдещи съвместни инициативи в областта на културата, образованието и икономиката с Кралство Мароко.

„За мен е чест, че Н. Пр. посланик Закия Ел-Мидауи е сред нас, което е достатъчен показател за желанието на държавата Мароко да сътрудничи с община Белица. И това не е случайно, защото между България и Мароко съществуват дългогодишни ползотворни връзки и двете държави имат много общи черти. На първо място е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, почивка на планина и богато  културно – историческо наследство. И в двете държави хората съжителстват в мир и разбирателство от векове, а  аз се чувствам горд, че съм градоначалник на община, която е  модел за мирно и щастливо вековно съжителство между християни и мюсюлмани. Кое е сходното още? Това е благият характер на хората и тяхното гостоприемство, а ако погледнем към родопските носии или чипровските килими, ще намерим много общи акценти с берберските в Мароко”, не скри вълнението си от празника кметът Ревански.

В изказването си Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи подчерта за 12-вековната история на Мароко и двата основни етноса – араби и бербери, които никога не са имали конфликт. Тя заяви своята категорична готовност да продължи линията на сътрудничество и активно партньорство в сферата на културата, образованието и икономиката.

„Готова съм да работим заедно и да покажем най-доброто от богатството на културно-историческото наследство на Мароко в Белица. Днес за това сме тук - за да може жителите на община Белица да се докоснат до Мароко като опитат от специалитетите на мароканската кухня, да се докоснат до една вековна мароканска традиция, запазена до днес за приготвяне на чай, да се запознаят с типичните марокански женски традиционни костюми – Кафтани", заяви дипломатът.

Посланик Ел Мидауи представи и съвременното развитие на Мароко и новостите в някои сектори като възобновяемата енергетика и туризма.

В изказването си българският евродепут Илхан Кючюк похвали кмета на община Белица за активната му работа като кмет.

"Той наистина се оказа един от най-успешните наши кметове", възкликна евродепутатът за Радослав Ревански. Илхан Кючюк сподели и за прекрасните си впечатления от държавата Мароко, която е имал възможност да посети. Страната е отделена от Европа с Гибралтарския проток. На никое друго място Африка и Европа не са толкова близо разположени една до друга, колкото при Гибралтар. Гибралтар е пример за етническа и религиозна толерантност. "Впрочем църквата и джамията се намират една срещу друга, а по средата между тях е разположен университетът“, коментира евродепутатът.

По време на събитието кметът Радослав Ревански и посланик Ел Мидауи обсъдиха възможностите за организиране на съвместни събития и провеждането на изложения на марокански стоки в Белица. Постигнаха договореност за участие на държавата Мароко във второто издание на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности”, който през 2018 г. ще се проведе на 1 септември. В него Кралство Мароко ще бъде представено с разнообразна занаятчийска продукция, характерни за страната специалитети, разкриващи финия вкус на мароканската кухня, изложба на продукти от домашния интериор и др.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини