Да има ли екополиция в Благоевград? Прочетете Френсис Бейкън

Да има ли екополиция в Благоевград? Прочетете Френсис Бейкън

С цитати от Френсис Бейкън и аргументи защо неграмотността и болестите са основните проблеми на 21 век, общинските съветници от ПП "Партия на Зелените"  поискаха създаване на екоинспекция в Благоевград.

Местните парламентаристи изпратиха до медиите и до кмета Атанас Камбитов пространна декларация, в която обясняват нуждата от разкриване на подобно звено в областния център. 

Те са убедени, че бъдещите екоинспектори ще осъществяват контрол върху редица нарушения. 

„Много от гражданите на Благоевград се ангажират с опазване на околната среда и общинската собственост, но значителна част от тях продължават да подценяват значимостта на този проблем и своя собствен принос към преодоляването му. Непрекъснато се образуват нерегламентирани сметища, безразборно се изхвърлят отпадъци по тревните площи и тротоарите, увреждат се съдовете за отпадъци, детски площадки, задълбочава се проблемът с клошарите, които замърсяват около съдовете за отпадъци и други обществени места, проблемът със спазване изискванията за отглеждане и разхождане на кучетата –домашни любимци, също се задълбочава и води до увеличаване популацията на бездомните кучета и т.н.“, пише в предложението.

Според тях, кметът на общината има правомощия да организира дейността на създадена с решение на Общинския съвет екоинспекция, която да осъществява контрол и да съставя актове за установяване на административни нарушения.
Местните парламентаристи Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и  Янка Шейтанска предлагат в екоинпекцията да работят от 2-5 инспектори с тенденция за тяхното увеличаване според нуждите на общината. 
Бъдещите екоинспектори обаче ще трябва да притежават познания в редица области - най-вече трябва да имат познания по екология, химия, ветиринарна медицина, екологичното законодателство, умения за работа с хора и др.

Те ще трябва да преминат и през допълнително обучение за това как да общуват с хората делово, за да “образоват” гражданите по основните въпроси, свързани с превенция на замърсяването.

Според местните парламентаристи от Партията на зелените, неграмотността, болестите и отговорността към природата са основните проблеми на 21 век. 

"Човекът е изправен пред много предизвикателства, но най-голямото от тях е да опази природата, защото посегателствата върху нея са посегателства върху самите нас. И дърветата, и въздухът, и минералните води, и почвата не са компоненти на добра печалба, а са нашето богатство. Това трябва да помни всеки, когато бъде обхванат от манията си да господства и винаги да препрочита думите на Френсис Бейкън, че ,,човек господства над природата, подчинявайки и се’’, пишат вносителите на идеята от Партията на зелените в Благоевград.

Те са изброили и с какви нарушения ще се борят бъдещите петима екоинспектори, като списъкът е дълъг:  осъществяване на контрол върху нарушения, свързани с прилагане на системата по разделно събиране на масово разпространени отпадъци, включително контрол по спазване на вътрешния ред в институции, търговски обекти, учреждения и др; безразборно поставяне на афиши, реклами и други върху сгради, електрически стълбове, дървета и др., както и изписването на знаци, символи и текстове върху тях; нерегламентирано изхвърляне или изгаряне на отпадъци; изхвърляне на земните маси на нерегламентирани места; замърсяване на обществени места /зелени площи, междублокови пространства, тротоари, улици/, включително и складиране на строителни материали, дърва за огрев, растителни и животински отпадъци и др. върху тях; замърсяване около съдовете за отпадъци и др. обществени места от клошари;увреждане и кражба  на съдове за отпадъци, паркови елементи/пейки, чешми и др./ и друго имущество, общинска собственост; както и  други нарушения свързани със замърсяване на компонентите на околната среда.

„Г-н Камбитов, приемете нашето предложение, за да има шанс през 2018 г Община Благоевград да получи не само приза за голяма община в категорията ,,Кмет на гражданите’’, който получи на 11.11.2014г, но и  да спечели наградата ,,Зелена община’’. За целта опазването на общината и града ни зелен и чист трябва да стане наш приоритет“, пише в заключение в декларацията, която е подписана от общинските съветници от ПП “Партия на Зелените“ Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и  Янка Шейтанск

Вносителите на идеята са убедени, че една екоинспекция ще сложи край на нарушенията в общината. Освен това тя ще следи и за чистота на въздуха. Как точно ще стане това - предстои да стане ясно. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини