Красен Кралев обсъди спорта при европредседателството в Благоевград

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заедно с кмета на Благоевград Атанас Камбитов и областния управител на област Благоевград Бисер Михайлов участва в дискусия „Бъдеще в Европа – какво предстои?“. Тя беше организирана от Министерството на младежта и спорта, съвместно с Община Благоевград и Областна администрация Благоевград, като част от Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.

„След по-малко от месец България ще поеме Председателството на Съвета на ЕС, роля която ще ни даде възможност да поставим някои от важните за нас въпроси и да търсим разрешаването им“, каза министър Кралев. По думите му принадлежността към Европейския съюз и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС могат да помогнат в много проблемни области.

Той посочи за пример участието му в срещата на Съвета на учредителите и Изпълнителния комитет на WADA в Сеул, като представител на ЕС и координираната позиция на всички участващи европейски държави (България, Белгия, Румъния, като представители на ЕС и Турция, Норвегия, Полша като представители на Съвета на Европа) за несъгласие с наложения преди четири години от Световната антидопингова агенция мораториум върху лицензирането на нови антидопингови лаборатории. В резултат на тази позиция мениджърският екип на WADA е поел ангажимент процедурата за лицензиране на европейски лаборатории да бъде отворена отново и да се взема предвид не само географския фактор. Това е от изключително важно значение за България, защото отваря широко вратата пред нашата антидопингова лаборатория да финализира процеса по лицензирането си.

Друг пример, който посочи спортният министър е поетият ангажимент от страна на българското правителство да постави въпроса за разрешаване на конфликта в европейския баскетбол между ФИБА и Евролигата, чиито спортни календари не са съгласувани, като това пречи на националните състезатели, участващи в мачовете от Евролигата, да участват в квалификациите на националните отбори за Световната купа през 2019 г. и Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Както е известно преди две седмици министър-председателят Бойко Борисов и министър Кралев проведоха среща с генералния секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман и се ангажираха да поставят за обсъждане проблема по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Благодаря на министър Кралев и екипа му, че избраха Благоевград за тази среща. Смятам, че за това е натежал фактът, че Благоевград е млад град, тук има и много добре изградена спортна инфраструктура“, каза в приветствието си кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

На срещата представителите на спортни клубове и младежки организации, заместник-кметове и експерти от общински администрации в областта бяха запознати с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферите на спорта и младежта. В сферата на спорта имаме три основни приоритета: насърчаване на европейските ценности чрез спорт, борбата срещу допинга в спорта и спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации. Министерството на младежта и спорта си е поставило за цел да работи за доразвиване на ролята на младите хора в изграждането на единно и мирно общество, чрез засилване на европейските ценности и за засилване на демографския подем.

„Приоритетите ни в секторите „Младеж“ и „Спорт“ отразяват и усилията, положени от предшестващите ни Председателства, и нашето виждане за развитието в двете сфери“, добави министър Кралев. „Вярвам, че ще се поздравим с успешно Председателство на Съвета на ЕС, което ще ни даде увереността, че сме не само част, но и имаме важна роля в развитието на Обединена Европа“, завърши той.

В последвалата дискусия бяха обсъдени и други актуални теми за статута на треньорските кадри в спорта, липсата на добра връзка между образователната система и спорта, както и възможностите за ползване на училищната спортна база от спортните клубове в общините.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини