Градевци се събират на обща трапеза край старата църква за Никулден

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Жителите на симитлийското село Градево ще почетат Никулден в старата църква „Свети Николай”. Празникът ще започне с тържествена литургия, след която миряни ще седнат да хапнат вкусна риба на обща трапеза пред храма.

Всеки, дошъл да почете празника, ще носи дар и пара. Даровете, събрани на Никулден, се разпродават на търг с наддаване към края на празника – така повелява традицията там. Парите от търга остават в църквата. Затова и наддават, без да пестят, миряните на Никулден.

Църквата „Св. Николай” е изградена през 1866 година. Според легендите, храмът е построен с парите на жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила своята лепта за изграждане на божи храм в някога многолюдната махала на селото. Днес в Градево живеят по-малко от 200 жители. Но на празници селото оживява. Потомци на родове от Градево и изселници се връщат към корените си. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини