Изграждат компостираща инсталация за отпадъци в Петрич

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич

В Петрич ще бъде изградена модерна компостираща инсталация за отпадъци. Кметът Димитър Бръчков подписа договор за финансирането й. Стойността на проекта е 10 313 535, 20 лева с ДДС.

Министерството отправи покана към 118 общини, покрити от 26 регионални депа, да кандидатстват за изграждане на подобни инсталации с финансиране от Оперативна програма „Околна среда”. Община Петрич подготви и защити успешно своя проект, подписа сред първите три.

Относно значимостта на тези инсталации, кметът Димитър Бръчков разясни, че от таксата битови отпадъци, която заплаща всяко юридическо и физическо лице се отделят по 40 лв на тон, които отиват към РИОСВ.

„По Закона за отпадъците всяка община, която няма компостираща инсталация и такава за предварително третиране ще заплаща по 95 лв /тон такса, т.е. имаме почти двойно и повече увеличение. Това значи, че ако не успеехме да защитим проекта си за компостираща инсталация, щяхме да бъдем принудени да увеличим такса битови отпадъци двойно и повече”, поясни кметът.

В момента годишно Община Петрич внася такса към РИОСВ в размер на около 700 хил лв. , а от 2020 г. същата ще бъде 1,500 млн лв. , ако няма компостираща инсталация. „Община Петрич , обаче следва да се издължи за неплащани такси към РИОСВ в периода от 2011-2015 г . Говорим за наследен дълг от 1 500 000 лв, които реално дължим, а всеки си е плащал такса смет. Има съставен акт за публично държавно вземане”, каза кметът Димитър Бръчков.

Към момента Регионалното депо за битови отпадъци на Петрич работи с три клетки с почти изчерпан капацитет. Компостиращата инсталация и тази за предварителна обработка ще намалят обема на депонираните отпадъци, а при изграждането на новата клетка 4 към депото, при наличието на тези инсталации, животът на същата ще бъде поне 20 години. В момента се работи по процедурата за новата клетка. Инсталациите  за компостиране и предварителна обработка на битовите отпадъци към депото на община Петрич ще обслужват над 49 700 жители. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини