Генерал изпи смъртоносна отрова пред Трибунала в Хага

Admin 29 Ноември 2017 16:47 Свят 0
Генерал изпи смъртоносна отрова пред Трибунала в Хага
Снимка: ЕПА

Слободан Праляк почина, след като погълна отрова по време на заседание на Трибунала в Хага, предава АП. 

Това се случи по време на произнасяне на присъдата на Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия. Съдебният процес бе прекъснат драматично, след като Праляк изпи, по думите му, отрова, докато изслушваше присъдата си.

Само секунди, след като чу, че обжалването на 20-годишната му присъда не е удовлетворено, 72-годишният Праляк извика гневно, че не е престъпник, след което отпи от малко кафяво шишенце в ръката си.

Заседанието беше незабавно прекратено, след като неговият адвокат извика: „Клиентът ми каза, че е изпил отрова“.

Първоначално беше съобщено, че подсъдимият е жив и му се оказва медицинска помощ. В същото време холандската полиция обяви, че е започнала разследване във връзка с инцидент в сградата на съда в Хага.

„В момента заседателна зала номер едно е местопрестъпление“, заяви председателят на съдийската колегия Кармел Агиус, след като заседанието на Трибунала беше подновено. Съдията не разкри други подробности около случилото се, само посочи, че Праляк не присъства в залата и холандските власти вече водят разследване

Слободан Праляк е един от шестимата бивши политически и военни лидерина босненските хървати, изправени пред съда.
Той беше осъден на 20 години затвор през 2013 г. за престъпления в източната част на град Мостар по време на войната в Босна и Херцеговина в периода между 1992 и 1995 г. Днес съдът потвърди тази присъда.

Председателят на Хърватския народен събор Божо Любич отхвърли днешните присъди като неоснователни и заяви, че според обясненията на съда не е доказана командна и лична отговорност на шестимата хървати.

Според него Хърватия е получила шамар в Хага. "Решаваща роля за решението на трибунала играха съюзници на Хърватия в ЕС и НАТО. Хърватия можеше да направи повече", подчерта Любич пред журналисти в Загреб.

Президентът на Хърватия - Колинда Грабар Китарович прекъсна посещението си в Исландия и се връща спешно в Загреб заради събитията в Международния трибунал, а Хърватският народен събор обяви спешно заседание заради присъдите на шестимата хървати, съобщи вестник "Блиц", цитиран от БТА. 

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини