Сандански събра на форум браншови организации от цялата страна

Admin 25 Ноември 2017 14:20 Бизнес 0
Сандански събра на форум браншови организации от цялата страна
Снимка: Пресцентър

Сандански бе домакин на среща на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев откри конференцията, а за участие в нея в града пристигна и председателят на палатата Цветан Симеонов. В дискусиите участие взеха и представители на секторите на производството, строителството, търговията, услугите, земеделието и др.

За първите шест месеца на 2017 г. създадената добавена стойност в производството се увеличава с 240 млн. лв. и достига 8 млрд. лв., съобщи заместник-министърът по време на събитието. Той акцентира и на мерките за намаляване на административната тежест, които правителството предприема. 

„С промените за намаляване на административната тежест, които се въвеждат в Министерството на икономика бизнесът и гражданите ще пестят средно 200 хил. лв. годишно. Но това е много малка част от целия процес – към момента промени се подготвят в стотици нормативни документи на десетки институции“, подчерта Александър Манолев. По думите му най-важни са косвените ползи от тези действия – намаляване на времето, което хората губят, разходите им да посещават по няколко институции за една услуга и оптимизиране на дейността на администрацията. „Всичко това отнема време, но аз съм убеден, че в много кратки срокове ще се усети промяната“, допълни той.

Зам.-министърът представи и резултатите от посещението в Бавария през изминалата седмица и покани представителите на браншовите организации да се включат в договорения бизнес форум с германски компании в средата на следващата година. Акцент бе поставен и на индустриалните зони към министерството като локации с добавена стойност за привличане на инвестиции.

„Особен интерес има и към двете нови зони, които са в процес на създаване – при Сандански и Кърджали, заради възможността да осигурят по-бърз достъп до трети страни“, посочи още той.

Сред другите обсъждани теми бяха недостигът на квалифицирани кадри, предстоящите схеми за финансиране по ОПИК, законодателната програма на Министерството на икономиката и др. Това е поредно мащабно събитие в сферата на икономиката в региона след като от началото на годината Сандански бе домакин на българо-гръцки бизнес форум, а в Благоевград няколко от министрите в региона обсъждаха перспективите за развитие и подобряването на инфраструктурата в областта.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини