Почина Наим Сюлейманоглу

Почина Наим Сюлейманоглу

Днес олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е загубил битката за живота си и напусна този свят, съобщава Нова тв, като се позовава на кореспондента на БНР в Турция Нахиде Дениз.

По-рано той претърпя операция на мозъка по смешност, която продължи час и половина.

След трансплантация на черен дроб Сюлейманоглу получи мозъчен кръвоизлив и затова се наложи медиците да се намесят.

Турските медии съобщават, че президентът Реджеп Ердоган е бил информиран и е предложил всяка възможна помощ за семейството на Сюлейманоглу.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в село Птичар, област Момчилград. Откритие на Папата на световните щанги Иван Абаджиев, който работи с него от 12 до 19-годишна възраст.

Трикратен пореден олимпийски шампион като и трите пъти печели титлата от името на Турция: Сеул’88 (Южна Корея), Барселона'92, Атланта’96 (САЩ). Участва за четвърти пореден път на олимпийски игри, но в Сидни през 2000 г. напуска подиума с три неуспешни опита, след което слага край на феноменалната си 17-годишна кариера. Олимпийска титла с България няма, защото през 1984-та страната ни бойкотира Лос Анджелис заедно с останалите страни-поддръжници на СССР. 

Седемкратен световен шампион. Два пъти за България: Сьодертале’85 (Швеция), София’86 (България) и пет пъти за Турция: Атина’89 (Гърция), Донауешинген’91 (Германия), Мелбърн’93 (Австралия), Истанбул’94 (Турция), Гуанджоу’95 (Китай). През целия си състезателен път прави общо 46 поправки на световните рекорди. До олимпийските игри в Сеул вече има регистрирани 32 световни рекорда, макар че по това време е само на 21 години.

Седемкратен европейски шампион. Три пъти за България: Витория’83 (Испания), Катовице’85 (Полша), Карл-Маркс Щадт’86 (ГДР) и четири пъти за Турция: Кардиф’87 (Великобритания), Атина’89 (Гърция), Соколов’94 (Чехия), Варшава’95 (Полша).

В хода на Възродителния процес у нас през 80-те години на миналия век името му е сменено на Наум Шаламанов. Това го провокира да потърси убежище в Турция. По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 г. щангистът бяга и се укрива в турското посолство, откъдето е транспортиран в южната ни съседка. Там е взет под крилото на тогавашния президент на страната Тургут Йозал – виден защитник на българските турци, засегнати от Възродителния процес в България. Йозал дори осиновява Сюлейманоглу. Турското правителство плаща на държавата ни $ 1 млн. и така, след изтърпяно едногодишно наказание през 1987-ма, когато той не се състезава, правата му са възстановени, а последвалите му успехи го превръщат в национален герой. 

Известен с прякора си Джобния Херкулес заради изключителната си сила, въпреки нисичкия си ръст от едва 147 см. Считан за най-силния човек на планетата. Той е първият човек, успял да вдигне тежест, равна три пъти на собственото му тегло (27 април 1988 г.). Дебютира на международната сцена 14-годишен, на световното първенство за юноши в Сао Пауло. Първият си световен рекорд подобрява, когато е на 15. Участва на първото си световно първенство при мъжете, когато е на 16, през 1983 г. Член на Залата на олимпийската слава от 2000 г. и на Залата на славата на световната тежка атлетика от 2004 г. Носител на най-високото отличие в историята на олимпизма – олимпийската огърлица (2001 г.).

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини