Община Разлог отдава на концесия 52-годишен плаж в село Баня

Admin 16 Ноември 2017 19:54 Туризъм 0
Община Разлог отдава на концесия 52-годишен плаж в село Баня
Снимка: Дарик, архив

Община Разлог ще отдаде на концесия 52-годишния минерален плаж в село Баня. Общинският съвет даде съгласие за провеждане на процедура за строителството на „Център за активен отдих и плувни спортове” в курортното населено място.

„Необходими са сериозни инвестиции, за да се модернизира това място. Концесията е начин да се развие и модернизира този обект. Общината няма възможност да поддържа в изряден вид съоръжението. Само дано процедурата не се забави, защото в момента има голям интерес от бизнеса, но няма гаранция, че ще е така и след 1-2 години”, заяви кметът на общината Красимир Герчев.

Основният басейн е строен в далечната 1965 г., има още един по-малък, както и две сгради – съблекалня и тоалетна. Захранването на басейните с вода става от съществуващия в близост естествен минерален извор с термоминерална вода. Тя е с дебит 22 л/секунда и температура 60-61 градуса.

„Сегашният плаж е в крайно незадоволително състояние. Някои от съоръженията са амортизирани и неподходящи за използване. Минералната вода е с изключителни качества, но не се използва пълноценно”, подчерта градоначалникът.

Бъдещият стопанин на обекта ще трябва да направи 4 басейна. Той няма да има право да строи хотелска част, а учениците от общината пък ще могат да ползват през лятната ваканция безплатно плажа по време на инициативата „Плувно лято”.

През последните години разложкото село Баня отчита непрекъснат ръст на туристите. Много от малките хотели и повечето от къщите за гости нямат собствени басейни. Налага се техните гости да ходят в минералните басейни на по-големите комплекси, но там цените са от 30 лева нагоре.

„Вече сме направили проучване, че в плажове като този в Баня цените са до 10 лева. Ще искаме достъпна цена за посетителите, за да може всеки жител и гост на курортното село да си позволи да посети басейните с лековитата и полезна минералната вода”, допълни Красимир Герчев. Концесионерът ще има задължението за дългосрочно поддържане, управление и експлоатация на плажа. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини