Ремонтираха покрива на Музея в Разлог

Admin 15 Ноември 2017 10:40 Региона 0
Ремонтираха покрива на Музея в Разлог

Община Разлог финансира ремонтирането на покрива на Историческия музей в града. Подменени бяха покривната конструкция и керемидите, за да няма никакъв риск за имуществото на музея. В сградата му се помещават експозиции, отразяващи бита и обичаите на хората от Разлог, затова ремонтът бе от съществено значение за съхранението на вещите, които са с непреходна стойност.

Тази година Исторически музей-Разлог отбеляза 60 години от създаването си с редица събития, в които взеха участие стотици хора от цяла Югозападна България.

Близо 5000 движими културни ценности, отразяващи миналото на Разлог и селищата от общината, се съхраняват във фондовете на музея. Официално той е открит на 2 юли 1957 г. като Мемориален музей "Никола Парапунов", посветен на Никола Парапунов - ръководител на антифашистката съпротива в Пиринския край. Още през 1950-1951 г. се поставя въпроса за превръщане на родната къща на полковник Никола Парапунов в музей. Това става на заседание на Градския народен съвет на депутатите на трудещите се в Разлог. Музеят стартира с 269 експоната, като по-голяма част от тях са включени в изложбата, изградена на хронологично-тематичен принцип. Експозицията тогава е с обща площ от около 170 кв. метра и включва битов интериор и две зали в първия етаж на къщата. Обособено е и помещение за фондохранилище. С Решение №49/17.01.2000 г. на общинския съвет музеят е преобразуван в общоисторически с 3 отдела: "Археология", "Етнография", "Нова и най-нова история". Така фигурира в Регистъра на музеите към Министерството на културата.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини