Ремонтираха покрива на Музея в Разлог

Ремонтираха покрива на Музея в Разлог

Община Разлог финансира ремонтирането на покрива на Историческия музей в града. Подменени бяха покривната конструкция и керемидите, за да няма никакъв риск за имуществото на музея. В сградата му се помещават експозиции, отразяващи бита и обичаите на хората от Разлог, затова ремонтът бе от съществено значение за съхранението на вещите, които са с непреходна стойност.

Тази година Исторически музей-Разлог отбеляза 60 години от създаването си с редица събития, в които взеха участие стотици хора от цяла Югозападна България.

Близо 5000 движими културни ценности, отразяващи миналото на Разлог и селищата от общината, се съхраняват във фондовете на музея. Официално той е открит на 2 юли 1957 г. като Мемориален музей "Никола Парапунов", посветен на Никола Парапунов - ръководител на антифашистката съпротива в Пиринския край. Още през 1950-1951 г. се поставя въпроса за превръщане на родната къща на полковник Никола Парапунов в музей. Това става на заседание на Градския народен съвет на депутатите на трудещите се в Разлог. Музеят стартира с 269 експоната, като по-голяма част от тях са включени в изложбата, изградена на хронологично-тематичен принцип. Експозицията тогава е с обща площ от около 170 кв. метра и включва битов интериор и две зали в първия етаж на къщата. Обособено е и помещение за фондохранилище. С Решение №49/17.01.2000 г. на общинския съвет музеят е преобразуван в общоисторически с 3 отдела: "Археология", "Етнография", "Нова и най-нова история". Така фигурира в Регистъра на музеите към Министерството на културата.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини