Сигнал за незаконен добив в рудник Ораново получил кметът на Симитли

Admin 15 Ноември 2017 10:09 Региона 0
Сигнал за незаконен добив в рудник Ораново получил кметът на Симитли
Снимка: ИлинденПрес, архив

Инспекцията по труда започна проверка на инцидента в рудник "Ораново". Вчера към 17 часа вагонетка се откъсна от релсите и помете 54-годишния Стефан Синяков от симитлийското село Долно Осеново. мъжът издъхна от тежките травми в благоевградската болница.

По случая работят трудовите инспектори от Кюстендил, тъй като в местната държавна инспекция има минни специалисти.

"Иззета е цялата документация от рудника. Нашите проверки са продължителни. Вероятно ще ни трябва около месец, за да изясним всички обстоятелства и да излезем с конкретни резултати", заяви Валентин Златински, директор на областната инспекция по труда в Кюстендил. Прокуратурата също започна разследване на инцидента.

Това е поредната трагедия, свързана с рудник "Ораново". 

През 2007 г. при два инцидента загинаха по двама миньори. При срутване през 2010 г. трима въглекопачи бяха ранени. В края на февруари тази година срутване в рудника прати миньор в болница. По-рано, през май 2016-та отново срутване рани други двама миньори.

Но най-голямата трагедия се случи на 16 юли 2013 година, когато срутване на скали и кална маса погреба четирима миньори. Тогава под земята завинаги останаха Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов.

Тази сутрин по Нова тв кметът на община Симитли Апостол Апостолов заяви, че многократно е подавал сигнали за това, че се копае незаконно около рудника.

"Преди месеци дадохме сигнали до всички институции, че в района на рудника се копае незаконно. Такива сигнали получихме от жители на квартал "Ораново" в Симитли. Общината не може да вземе никакви мерки, затова прехвърляме топката към останалите институции. Ние не бягаме от отговорност, но все пак хората се притесняват, че там може да се случи нещо много лошо", заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини