100 художници от Югозапада с обща изложба в Благоевград

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Градска художествена галерия в Благоевград ще бъде домакин на XVIII издание на Зонална изложба „Струма“. Откриването е на 18 ноември /събота/ от 12.00 часа.  В изложбата ще вземат участие над 100 художници от Благоевград, Кюстендил и Перник. Произведенията, които жители и гости на областния център на Пиринско ще могат да видят са във всички жанрове- живопис, графика, скулптура и приложно изкуство—/дърворезби, керамика/. По време на откриването на експозицията  ще се излъчат номинираните и наградените художници. Община Благоевград е осигурила 4 равностойни награди и една награда на Съюза на българските художници. Общо 113 автори с над 200 произведения ще представят едно съчетание на цветове, емоция, традиция. Поради големия брой картини, те ще бъдат разпределени както в Градска художествена галерия, така и в изложбената зала на Регионален исторически музей.

Зонална изложба „Струма“ е открита  за първи път в Кюстендил на 11 октомври 1977 година и на нея са представени 70 автори със 103 творби. В същата година Голямата награда на изложбата е присъдена на Елица Тодорова за живопис. На първото издание на зоналната изложба са отличени още Любен Гайдаров с първа награда за живопис, Стойне Шаламанов с първа награда за графика, Емил Попов и Богомил Живков с първи награди за скулптура и Христо Бараковски с първа награда за декоративно-приложно изкуство.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини