Благоевград пред драма с боклука. На 1 януари закриват депото

Admin 13 Ноември 2017 13:50 Региона 0
Благоевград пред драма с боклука. На 1 януари закриват депото
Снимка: Blagoevgrad.info

Благоевград е пред драма с боклука. До 31 декември Общината е длъжна да закрие сегашното депо за битови отпадъци край село Бучино и да преустанови използването му. Новото Регионално депо обаче все още не е изградено. Заради обжалване на ОВОС от страна на екологични организации реализацията му се забави с почти две години.

„Добрата новина е, че има избран изпълнител на новото депо. Ако няма обжалване, то през юли-август догодина то може да е готово. Стойността му е 22 918 000 лв. с ДДС, от тях 17 млн. лв. са от ПУДООС, останалите очакваме да получим от финансовото министерство с постановление на Министерски съвет”, обясни кметът на Благоевград – Атанас Камбитов.

В момента общината спешно води преговори с общините Разлог и Сандански в търсене на вариант къде да се транспортират отпадъците на областния център на Пиринско. Става въпрос за 38 000 тона отпадъци годишно за четири общини, като 35 000 тона генерира община Благоевград.

Финансовият ресурс за областния център ще бъде непосилен. Сметките сочат, че за година за извозване до новото и модерно депо в Разлог на отпадъците ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова е необходима финансова помощ от държавата.

„Аз съм категоричен, че няма да внасям предложение за увеличаване на такса смет. Това не е само наш проблем, а проблем на държавата. Касае и другите общини в сдружението – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Не помогне ли държавата, това означава да фалират нашата и тези четири общини”, каза още Камбитов. Той е оптимист, че ще се намери решение на проблема и предстоят срещи с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с финансовия министър Владислав Горанов.

Общият проект за изграждане на новото депо край Благоевград включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини