Трабантчето става на 60 години

Admin 11 Ноември 2017 09:32 България 0
Трабантчето става на 60 години
Снимка: БГНЕС

Честване на 60-ата годишнина от производството на първата кола с марката „Трабант“ организира днес Националният клуб на собствениците на "картоненото чудо“ в курортното градче Павел баня. Около 40 притежатели на двутактовите машини са потвърдили участието си в събитието, съобщава БГНЕС.

Очаква се сред паркиралите по улиците "саксонски поршета" да бъде и атрактивната „лимузина“ на старозагореца Тончо Желязков, която е създадена от цели три машини, събирани чарк по чарк из гаражите на приятели. От клуба напомнят, че първото трабантче слиза от конвейра на автомобилните заводи "Фау Е Бе Захсенринг аутомобилверке" (VEB Sachsenring Automobilwerke) в източния германски град Цвикау на 7 ноември 1957 година. Името е избрано чрез конкурс и означава „спътник“.

Първият прототип на автомобила, IFA P50 (познат от 1959 г. и като Trabant 500), е пуснат в нулева серия от 50 бройки и разполагал с двигател с едва 18 конски сили. Последната бройка пък е сглобена на 30 април 1991 година. Справка в специализираните сайтове за търговия със стари автомобили показва, че и в момента има интерес към мукавената кола като цените варират от 11 лв. на части до над 2 500 за запазени коли.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини