Животновъдството - все по- предпочитана ниша за бизнес в Банско
Все повече банскалии се захващат с животновъдство. Целта им е да осигуряват пресни млечни продукти и месо за хотелиерите и ресторантьорите в зимната столица на Балканите и в съседната община Разлог. Преди дни в община Банско са внесени две инвестиционни предложения. Първото е за изграждане на обект „Кравеферма” за 50 крави само за месодобив. Те ще пашуват на открито, ще се прибират в постройката да нощуват и при лоши метеорологични условия. Сградата ще е с метална конструкция, а таванът ще е от термопанел. Ще се изгради специална доилна зала. Всички технологични и обслужващи пътеки ще са от бетон. Храненето на животните ще става механизирано, поенето – с автоматични поилки. Кравефермата ще е с височина до 10 метра, а плътността на застрояване – до 40%. Петима работници ще бъдат наети целогодишно да работят във фермата.
Банскалията Костадин Солаков пък иска да направи животновъдна ферма за 200 овце в местността Мехомийски път в землището на града. Целта на стопанина е да предлага мляко на пазара и за преработване. Тук също ще се построи доилна зала, процесът ще е механизиран. „Това е ниша, която може да се използва от местните хора – да произвеждат хранителни продукти за хотелите и механите в Банско. Вече има интерес от две фирми в хранително-вкусовата промишленост – за месарски цех и мандра. Те също ще зареждат хотелите с продукция с доказано качество - прясно месо, сирене, кашкавал и други храни. Това ще е добре за гостите ни”, коментира кметът на община Банско – Георги Икономов.