Животновъдството - все по- предпочитана ниша за бизнес в Банско

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Все повече банскалии се захващат с животновъдство. Целта им е да осигуряват пресни млечни продукти и месо за хотелиерите и ресторантьорите в зимната столица на Балканите и в съседната община Разлог. Преди дни в община Банско са внесени две инвестиционни предложения. Първото е за изграждане на обект „Кравеферма” за 50 крави само за месодобив. Те ще пашуват на открито, ще се прибират в постройката да нощуват и при лоши метеорологични условия. Сградата ще е с метална конструкция, а таванът ще е от термопанел. Ще се изгради специална доилна зала. Всички технологични и обслужващи пътеки ще са от бетон. Храненето на животните ще става механизирано, поенето – с автоматични поилки. Кравефермата ще е с височина до 10 метра, а плътността на застрояване – до 40%. Петима работници ще бъдат наети целогодишно да работят във фермата.

Банскалията Костадин Солаков пък иска да направи животновъдна ферма за 200 овце в местността Мехомийски път в землището на града. Целта на стопанина е да предлага мляко на пазара и за преработване. Тук също ще се построи доилна зала, процесът ще е механизиран. „Това е ниша, която може да се използва от местните хора – да произвеждат хранителни продукти за хотелите и механите в Банско. Вече има интерес от две фирми в хранително-вкусовата промишленост – за месарски цех и мандра. Те също ще зареждат хотелите с продукция с доказано качество - прясно месо, сирене, кашкавал и други храни. Това ще е добре за гостите ни”, коментира кметът на община Банско – Георги Икономов. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини