Археолози проучват миналото на община Симитли

Снимка: Pirirnsko.com
Снимка: Pirirnsko.com

Екип археолози от БАН проучват наследството в община Симитли. Кметът Апостол Апостолов обеща финансиране на работата по проучване на терен и разкопки при наличие на интересни белези. Изследователите се срещнаха с управника, за да разкрият резултатите от работата си през последните седмици в района на общината. Управникът насочи вниманието на археолозите към малките населени места - Тросково, Мечкул, Сенокос, Ракитна, които пазят изключително богатство, което никога от никой не е проучвано. Обсъден бе и вариантът за археологически разкопки на старата базилика край село Крупник, както и възстановяването на музейната сбирка в същото селище Учените са категорични, че общината е богата на исторически и природни забележителности, които са подходящи за културен и религиозен туризъм.

Проучванията в Симитлийско са за попълване на археологическата карта на България. В екипа са изследователи от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките, Националния природонаучен музей към Българската академия на науките, Нов български университет, Регионален исторически музей-Благоевград и други специалисти в областта на археологията, историята, нумизматиката и картографията. Ръководител на проекта е Методи Златков от НАИМ-БАН.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини