В Сандански раздават безплатни контейнери за компостиране

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Информационен ден на компостирането ще проведе този петък от 10,30 часа в залата на местния парламент община Сандански. Събитието е част от проект „Компостирай – насочени към природосъобразния начин на живот” по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония 2014 – 2020 г. Той се изпълнява от Сдружението на югозападните общини в партньорство с 14 български общини от региона. Пред санданчани ще бъде представена концепцията за прилагане на домашно компостиране – чрез използването на контейнери за компостиране и ползата за домакинствата от компостирането и разделното събиране на отпадъците. Ще бъдат предоставяни безплатно на заявилите граждани контейнери за компостиране, както и инструкция за работа с тях.

В програмата на събитието е предвидено и кратко обучение за използването на контейнерите за домашно компостиране.

Използването на органичните отпадъци от домакинствата и зелените отпадъци от градините и дворовете в процеса на домашно компостиране не само ще намали замърсяването и ще намали количествата отпадъци, отиващи за депониране, но ще позволи и използването на получения органичен компост.  Община Сандански все още разполага с известно ограничено количество компостери.

При получаването на компостера ще бъде подготвен и подписан приемо–предавателен протокол, в който се вписва адреса, на който ще използва. Ползвателят трябва да декларира, че ще го използва по предназначение за срок от 5 години.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини