Бургаско е под вода, трима загинаха, потопът заля къщи и улици

Admin 25 Октомври 2017 20:59 България 0
Бургаско е под вода, трима загинаха, потопът заля къщи и улици
Снимка: Дарик

Бургаско е под вода - трима души загинаха, след като високи вълни, предизвикани от обилните дъждове, заляха пътища и жилищни сгради в района. Главен комисар Николай Николов потвърди и за вероятна четвърта жертва. Причина за бедствието са и скъсани стени на 7 язовира - в Бургас, Айтос и Камено, пише Vesti.bg

Открити са телата на две жени и един мъж в селища на територията на Община Камено. Жертвите са от селата Равнец, Полски извор и Ливада. Вероятната четвърта жертва е от село Черни връх. Става дума за възрастна жена, коятос е издирва. Нейният съпруг е бил намерен жив. Утре в общината е обявен ден на траур. 

Най-тежко пострадалото село е Равнец. Министри от кабинета са тръгнали към потопа. Хеликоптер от Гранична полиция облита наводнените села. Спасителни екипи продължават опитите да стигнат до хората в откъснатите населени места. Бедственото положение остава в сила. 

Наводненията са следствие от проливните дъждове, паднали над областта през изминалата нощ. В региона са се изсипали около 50 л/кв.м, а в Карнобат количествата на валежите са достигнали до 100 л/кв.м. Обявен е червен код за интензивни дъждове и силен вятър.

Частично бедствено положение беше обявено в бургаските квартали "Долно Езерово", "Горно Езерово", "Лозово", както и в селата Маринка и Извор. Под вода са селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх.

Наводнени къщи и дворове има в Равнец, Братово, „Долно Езерово”, „Горно езерово” и „Меден рудник”.

7 каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени, показа проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Четири от водоемите са на територията на Община Бургас, два са в Камено и един - в Айтос. Язовирите не са включени в списъка на потенциално опасните и според специалистите не могат да създадат приливна вълна. Осем язовира се проверяват за скъсани язовирни стени. 

На телефон 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация, съобщават от областния пресцентър. Именно на спешния телефон е съобщено и за смъртта на удавилия се човек, чиято самоличност все още не е установена. Множество са и сигналите за наводнени къщи, улици и дворове.

Общо осем eкипа на пожарната са на терен, но поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите е изключително труден. Полагат се всички усилия хората да бъдат евакуирани, в спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника, верижна машина "Амфибия".

Без електричество са селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор. Аварийните екипи на енергодружеството ЕВН трудно достигат до проблемните места заради наводнените пътища.

Усложнено е положението и в общините Карнобат и Созопол. Наводнени и непроходими са пътищата с. Извор - с. Зидарово и Бургас- Средец, в отсечката Меден Рудник - село Черни връх, Полски извор - Тръстиково.

Под надзора на Окръжна прокуратура Бургас, служители от ОД МВР Бургас незабавно са започнали провеждането на три досъдебни производства, които имат за предмет установяване на причините, довели до смъртта на три лица от с. Полски извор, с. Ливада и с. Равнец, област Бургас на 24-25октомври, съобщиха от прокуратурата.

Към настоящия момент, независимо от тежките метеорологични условия, се извършва оглед на местопрестъплениията, разпит на свидетели, както и други процесуални действия, относими към предмета на разследване.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов да посетят засегнатите от наводненията места в Бургаска област и да се запознаят със ситуацията, причинена от обилните дъждове, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според разпореждането на премиера, те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието.

Около 17 часа министрите ще бъдат в района на свлачището на АМ „Тракия”, за да инспектират работата на поддържащата фирма, която се е заела с разчистването на свляклата се земна маса. След това ще отидат в Камено, което е едно от най-силно засегнатите от бедствието населени места. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини