Крайните «Свобода и пряка демокрация»" с 11 процента в Чехия

снимка :  REUTERS
снимка : REUTERS

Томио Акамура ,който е лидер на партията "Свобода и пряка демокрация", която отбеляза на парламентарните избори в Чехия изненадващ успех, иска Чехия да напусне Европейския съюз и призовава чехите да разхождат кучета и прасета близо до джамиите и да спрат да ядат дюнери,предаде Ройтерс.

Партията е основана през 2015 г. от родения в Токио бизнесмен Томио Окамура.

"Искаме да спрем ислямизацията на Чешката република и сме за нулева толерантност към миграцията", заяви Окамура пред журналисти снощи, след като се разбра, че партията му печели близо 11% на изборите.

Окамура заложи на ксенофобските чувства и получи немалка подкрепа въпреки рекордно ниската безработица, растящите заплати и сравнително ниската имиграция.

Той заложи също на евроскепичните настроения сред много избиратели и на нападки срещу ромското малцинство.

"ЕС не може да бъде реформиран. Той само ни нарежда. Ние сме против мултикултурната европейска свръхдържава. Да напуснем ЕС"-, заяви той на партиен дебат преди изборите.

Но антиимигрантските настроения, на които Окамура заложи, намират широк отзвук в чешкото общество. Всички други партии също отхвърлят мигрантските квоти за преразпределение на пристигащите в Европа емигранти.

Победителят на изборите през уикенда Андрей Бабиш, също богат бизнесмен, ще се нуждае от партньори да състави правителство. Заради отправените към него обвинения за злоупотреба с европейски фондове няколко традиционни политически партии вече отхвърлиха възможността да се коалират с неговата партия АНО. Това може да увеличи шансовете на "Свобода и пряка демокрация" на Окамура, която може да предложи подкрепа на Бабиш срещу политически отстъпки, прогнозира Ройтерс.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини