Възродена църква в Белица посреща хиляди миряни на Димитровден

Възродена църква в Белица посреща хиляди миряни на Димитровден

Възстановената старинна църква „Свети Димитър", строена в периода 1640 - 1670 г., ще посрещне християните от Белица и региона на своя храмов празник на 26 октомври.

Само допреди години тя се намираше в окаяно състояние и се ползваше за склад. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да възродят светата обител. Започнаха да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата. На Димитровден през 2014 г. Неврокопският митрополит Серафим освети възкресения храм, в който всичко бе възстановено в автентичния му вид. 

На Димитровден тържествената света литургия ще започне в 07,30 часа, към обяд ще се раздаде курбан за здраве, дарен от миряни.

Светата обител е втората по старост в целия Пирински край, след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско. Затова в нея често влизат гости на община Белица, за да запалят свещ и да се помолят.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини