Икона на свети Димитър се появи на северната стена на храм в Брежани

Икона на свети Димитър се появи на северната стена на храм в Брежани

Една от най-старите действащи църкви в Югозападна България е в усилена подготовка за своята 170-годишнина на 26 октомври. Църковното настоятелство, кметство Брежани и сдружение „Хора и традиции” начертаха обща програма като най-важното беше да се заздрави храмът, защото една от стените потъваше и храмът църковната сграда започна да се пропуква.

Дирекцията по вероизповедания към МС, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли, откликна на молбата на трите организации и се започнаха оздравителни и ремонтни дейности. Под ръководството на кмета на селото Благой Стефанов се поправи покривът и започнаха строителните дейности в храма вътре и извън него. Много хора, фирми и организации откликнаха на молбата да помогнат за укрепване на църквата, която според експерти църквата е много ценна и красива.

Стенописите в олтара са от първата задруга на зографите от Банско. Тук са творили зографите Михалко Йованов Голев, Велян Огнев приблизително през 1860 година. Има и стенопис, който вероятно е от зографите от Берово. Изключително естетични са иконите, които са създадени от майсторите, изографисали и храм „св. Александър Невски”. Два пъти опожарявана и два пъти оживявала, църквата „Св. Димитър” години наред носи надежда и вяра на хората.

Венелина Лазарова е ландшафтен архитект от Брежани и проектира уникална градина в двора на храма като подарява своя проект, а нейните работници даряват също своя труд в полза на храма.

Строителите са от Брежани и работят здраво, за да смогнат с кулминацията на 26 октомври, когато тържествената литургия ще се води от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим със специалното участие на хор „Йоан Кукузел”.

И на една от северните стени…се явиха очертанията на покровителя на Брежани – свети Димитър. Стенописът е от Втория период на храма - след 1920 година. Тепърва експерти ще го изследват, но за миряните и вярващите е знак, че храмът е жив и благославя всички за добрите дела.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини