Командир на Ислямска държава с българско гражданство арестуван в София

Снимка: ПРБ
Снимка: ПРБ

Командир на "Ислямска държава"(ИД) с българско гражданство е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата. Съобщението на държавното обвинение гласи:

По искане на Специализираната прокуратура, на 10 октомври апелативният спецсъд е потвърдил ареста на двама мъже и една жена, участници в организирана престъпна група. По делото срещу тях спецпрокуратурата работи "в активна координация с ГДБОП и ДАНС" в две основни направления - производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за основната фигура в нея – български гражданин от сирийски произход, с основно участие във въоръжените формирования на "Ислямска държава".

Ръководителят на групата се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство, разказват от прокуратурата. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на "Ислямска държава", на територията на Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции. При извършените претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИД, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

През пролетта на 2016 г. сириецът се е завърнал на територията на Република България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на "Ислямска държава", е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, без законово разрешение за това. Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон - ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания. Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден. При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

На 29.09.2017 г. участниците в групата са задържани в София. На ръководителя са повдигнати и обвинения за тероризъм.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини