170-годишният храм на Брежани посрещна 60 деца от Симитли

Admin 12 Октомври 2017 19:18 Региона 0
170-годишният храм на Брежани посрещна 60 деца от Симитли

Днес се състоя първата вълнуваща среща на децата с една от най-старите действащи църкви в Югозападна България, с което стартира инициативата „Да върнем децата в храма” на сдружение „Хора и традиции”, църковно настоятелство, кметство Брежани и ръководството на СОУ Симитли.

Първите 60 деца от всички трети класове на училището, водени от класните им ръководители, начело с директорката Таня Янкова, получиха първите уроци по християнство от свещеника на храма  отец Яне.

Свещеникът започна своя разказ с кратката, но богата история на храм „Свети Димитър”, построен преди 170 години, два пъти опожаряван, но възкръснал отново, за да дарява надежда, вяра и упование на християните.

Храмът е в подготовка за своя голям храмов празник на 26 октомври, когато тържествен камбанен звън ще прозвучи за неговия 170 годишен юбилей, който ще води Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим. Специално за юбилея в литургията ще участва световноизвестният хор „Йоан Кукузел”, ще се отслужи водосвет и курбан за здраве и благоденствие.

Децата с радост научиха първите си уроци по християнство. Отец Яне им показа какво означава и как да се кръстим. 

Всички запалиха по свещичка, прекръстиха се, а някои дори се поклониха така, както им показа отецът. Влязоха в храма, където текат усилени ремонтни дейности, но това не попречи на децата да споделят радостта от тази първа среща.

Свещеникът продължи разказа за храма и мястото на иконите, за това, че на северната стена, при ремонта се открил образът на свети Димитър-стар стенопис от началото на миналия век.

Той разказа, че според експерта Илия Борисов църквата е ценна и много красива. Стенописите са от Банската школа, от първата задруга на зографите от Банско. Тук са творили зографите Михалко Йованов Голев, Велян Огнев приблизително през 1860 година. Има и стенопис, който вероятно е от зографите от Берово. Изключително естетични са иконите, които са създадени от майсторите, изографисали  и храм „св. Александър Невски”.

Децата излязоха от храма, а слънцето ги привика в парка, за да поиграят на воля и огласят, макар и за кратко, будното село. Сдружение „Хора и традиции” им подари по една картичка за спомен от една вълнуваща среща и за учители, и за ученици, и за служещите в храма.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини