Доц. Тенева: Училището продължава да възпроизвежда неравенства

Admin 11 Октомври 2017 14:39 Региона 0
Доц. Тенева: Училището продължава да възпроизвежда неравенства

Дискусията „За делника на образованието”, организирана от Областния съвет на БСП Благоевград, събра в хоровата зала на Народно читалище „Никола Вапцаров” учители и директори от целия регион.

Те успяха да зададат своите въпроси и да коментират какви трудности срещат в малките населени места пред народния представител ПГ БСП за България и преподавател в УНСС - Николай Цонков и пред доц. Атанаска Тенева, която е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив и член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП.

Народният представител Николай Цонков коментира, че от влизането на новия закон за предучилищното и училищно образование, всички учителите и директори дори и  от област Благоевград срещат с редица трудности .

„Бих искал да маркирам някои проблеми, които се забелязват. На първо място ще отбележа образователните стандарти, които  трябваше да бъдат приети още с влизането на закона. Но все още голяма част от тях не са разработени. Пример за това е наредбата за физическата среда и механизмът за финансиране на училищата. Очевидно той не работи и трябва да бъде променен, още повече в началното образование и подмяната на завършващите ученици. Този проблем създава изключително много трудности на общините и поради този факт много училища бяха затворени”, коментира Николай Цонков.

Доц. Тенева заяви, че днес в българското  училище, се забелязва продължаване една отдавна констатирана от социолозите тенденция, че училището продължава да възпроизвежда неравенства. „Всички си спомняме скандала от това лято с различните видове учебници. Проблемът с неравенството е свързан дори и с достъпа до училище”, сподели тя.

„Аз бих казала, че ние имаме проблем- политически,  стратегически и свързан със сигурността за обхвата на децата„ бе категорична доц. Атанаска Тенева

„Удовлетворена съм, че на тази среща виждам не само представители на началните училища, детските градини и висшите училища , а виждам представители и на местната власт и партийните ръководства. Това показва ,че проблемите на делника на българското училище вълнуват не само дейците на образованието, а са съществен приоритет и на Българската Социалистическа Партия”, допълни тя.

Доц. Тенева сподели пред аудиторията, че когато Изпълнителното бюро на БСП е обсъждало проблемите в образованието преди началото на новата учебна година, една от основните тези е била за разпределяне и поемане на отговорностите на различните равнища на управление.

„Ако на национално равнище законът е готов и имаме претенции към стандартите, към учебното съдържание, към нормативната уредба като цяло, то възниква въпроса какво се случва с прехвърлянето на собствеността, да речем на професионалните гимназии. Какво се случва с професионалното образование и обучение? Държавата през закона делегира отговорности на местната власт , но създадени ли са условия към октомври 2017 г да се поемат тези отговорности ?” бе категорична тя.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини