На Петковден християни и мюсюлмани в Скребатно ще дадат общ курбан

Admin 11 Октомври 2017 11:15 Региона 0
На Петковден християни и мюсюлмани в Скребатно ще дадат общ курбан
Църквата в Скребатно

Християни и мюсюлмани заедно ще отпразнуват празника Петковден в Скребатно.

По традиция, всяка година на 14 октомври, всички жители на гърменското село сядат на обща трапеза, за да се почерпят и да си пожелаят здраве и благоденствие. Така ще бъде и сега, а подготовката за празника върви с пълна сила.

"С помощта на Община Гърмен и фондация "Ние, жените" ще купим две агнета, от които ще приготвим курбан за здраве на всички. Това е едно от най-хубавите събития в нашето село. Тук живеят повече мюсюлмани, християните са съвсем малко, но на храмовия празник на църквата "Света Петка" всички се събираме на обща трапеза и си засвидетелстваме взаимно уважение към традициите", разказа кметът на Скребатно Даниела Пидова.

Курбанът ще бъде осветен в църквата, а след това ще бъде раздаден на нуждаещите си. По-късно празникът ще продължи с музика и веселие.

На храмовия празник ще присъстват евродепутатът Асим Адемов, кметът на община Гърмен - Минка Капитанова, кметове на съседни населени места, гости от цялата община.

Църквата "Св. Параскева" в село Скребатно е построена през 1835 година. Тя е една от най-старите в Неврокопска епархия. Изографисана е от известните бански зографи Молерови.

Всяка година храмовият празник на църквата в гърменското село се превръща в родов събор на жителите и потомците на местните жители.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини