На Петковден християни и мюсюлмани в Скребатно ще дадат общ курбан

Църквата в Скребатно
Църквата в Скребатно

Християни и мюсюлмани заедно ще отпразнуват празника Петковден в Скребатно.

По традиция, всяка година на 14 октомври, всички жители на гърменското село сядат на обща трапеза, за да се почерпят и да си пожелаят здраве и благоденствие. Така ще бъде и сега, а подготовката за празника върви с пълна сила.

"С помощта на Община Гърмен и фондация "Ние, жените" ще купим две агнета, от които ще приготвим курбан за здраве на всички. Това е едно от най-хубавите събития в нашето село. Тук живеят повече мюсюлмани, християните са съвсем малко, но на храмовия празник на църквата "Света Петка" всички се събираме на обща трапеза и си засвидетелстваме взаимно уважение към традициите", разказа кметът на Скребатно Даниела Пидова.

Курбанът ще бъде осветен в църквата, а след това ще бъде раздаден на нуждаещите си. По-късно празникът ще продължи с музика и веселие.

На храмовия празник ще присъстват евродепутатът Асим Адемов, кметът на община Гърмен - Минка Капитанова, кметове на съседни населени места, гости от цялата община.

Църквата "Св. Параскева" в село Скребатно е построена през 1835 година. Тя е една от най-старите в Неврокопска епархия. Изографисана е от известните бански зографи Молерови.

Всяка година храмовият празник на църквата в гърменското село се превръща в родов събор на жителите и потомците на местните жители.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини