В София стандартът на живот като в ЕС, в Пиринско - три пъти по-нисък

Admin 08 Октомври 2017 12:18 Бизнес 0
В София стандартът на живот като в ЕС, в Пиринско - три пъти по-нисък

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, което значи, че с доходите си един средностатистически софиянец може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС), съобщи Институтът за пазарна икономика, позовавайки се на последните регионални данни на Евростат за 2015 г.

Между София и някои области в България обаче разликата е пет пъти. За 2015 г. Силистра, Сливен и Перник например са посочени като най-бедните области с ниво 23% от средното за ЕС (и при 102% за София).

Силистра е била най-слабо развитата област в страната с 23% и през 2014 г. Дори втората и третата по доходи области в страната са с БВП на глава от населението наполовина на този в София в относителен план. Това за пореден път показва, че разликите между доходите в България са най-вече по линия на разделението между столицата и останалата част на страната, коментират от Института за пазарна икономика.

В област Стара Загора стандартът на покупателна способност е 52% от този в ЕС през 2015 г., а в широката област София – едва 49%. Следва област Варна с 48% от средноевропейското ниво. В Благоевградска област средната покупателната способност е под средната за страната. В Пиринско стандартът на покупателната способност е 30% от тази в ЕС, почти наравно с тази в едни от най-бедните региони като Видин, Монтана, Шумен, Пазарджик.

И ако на глава от населението през 2010 г. в столицата БВП дори е достигнал 109% от средното в Евросъюза. Сега стандартът на живот в София всъщност върви отново към пиковите стойности отпреди кризата.Тенденцията за страната обаче сочи друго - с годините ножицата между провинцията и столицата продължава да се отваря. Преди десет години най-бедните области в България са били Силистра, Сливен и Ямбол с ниво 22% от средните доходи за ЕС.

Тогава София пак е била най-богата, но БВП на глава е бил 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област у нас е била почти 4 пъти в средните доходи. В по-дългосрочен план догонването е видимо – през 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС, а 9 години по-късно той е с 9 пункта по-висок. Това се дължи най-вече на икономическата експанзия на столицата – с 22 пункта до 102%, подкрепена от ръста на област Стара Загора – с 14 пункта до 52%, област София – с 10 до 49%, и областите Пловдив и Русе, които догонват с по 8 пункта за периода до 39% и 38%.

Освен тези 4 области, всички останали 22 области в страната са струпани в интервала между 20 и 40% - наблюдение, което важи за болшинството от областите от 10 години насам.

От Института обобщават, че като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 години.

Колкото по-висок е икономическият растеж и повече области се включват в него, толкова и процесът на догонване ще е по-бърз и по-осезаем за по-големи части от населението.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини