Манчо Джуркин назначавал роднини в училището в Рибново, нямало кадри

Манчо Джуркин, снимка: ИлинденПрес, архив
Манчо Джуркин, снимка: ИлинденПрес, архив

За роднински назначения в училището в гърменското село Рибново призна директорът на учебното заведение Манчо Джуркин.

Преди дни вестник „Струма“ разказа, че в школото работи част от родата на училищния директор. Разкритията се появиха в момент, когато у нас все още не е отшумял скандалът с роднинските назначения в Община Хасково, за което основен виновник от БСП бе посочен депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Нямам никакви притеснения. Правят ми проверки непрекъснато. Пуснал съм си декларация за конфликт на интереси, не съм нарушил закона“, коментира директорът на СУ „Йордан Йовков“ в Рибново.

Джуркин признава, че е назначил на работа роднини, защото няма квалифицирани кадри и се чуди откъде да намери персонал.

„Няма опашка от желаещи. Има няколко учители от Гоце Делчев, на които плащаме пътните“, признава школският директор.

Наскоро той назначил на работа сина си като експерт „Проекти и програми”, длъжността е в класификатора на Министерството на образованието. Бащата бил принуден да даде свободната позиция на сина си, тъй като Джуркин-младши бил  единственият кандидат.

Дъщеря му също работи в училището в Рибново като домакин. Тя обаче била назначена от друг директор, а не от Манчо Джуркин.

Публикацията във вестник „Струма“ разказва, че служителите в школото помагали на директора в земеделската му работа.  

„Обвиненията са на много ниско ниво, няма да слизам толкова ниско и аз. Нямам тютюн, за да ми орат нивата, не е вярно, че карам служители да работят за мен извън училище. Атаката срещу мен е заради големия проект на стойност 6 милиона лева за разширяване на училището. Имаме 500 ученици, а базата ни е недостатъчна. Предвиждаме ново 120 клрасно училище, пълен ремонт на фимкултурния салон, нови спортни площадки в двора, саниране и на новата, и на старата сграда“, разказа Джуркин.

Той обаче не отрича роднинските назначения.

„Няма висшисти в селото, които да не са на работа. Иска се ценз за работа в училище. Във всички малки населени места на общината го има това. Така е и в Гърмен, и в Огняново, и в Дебрен, навсякъде. В нашето училище от фамилията Таламанови работят 7 души, да ги уволня ли, след като нямам персонал!? Авдикови са петима души. Та то 70% от хората тук са ми роднини – близки и далечни. Да оставя учениците без учители ли!? Гледам с насмешка на поредната атака срещу мен. Правиха го и преди година. Сега са ме поставили до личности като президента Росен Плевнелиев, Милен Врабевски, правят ми реклама. Категорично отхвърлям намеците за финансови злоупотреби в училището. Нека дойдат всички контролни органи и да направят пълено дит на дейността ми“, призовава директорът на учебното заведение в Рибново.

Публикуваме и статията във вестник "Струма", озаглавена Директорът на училището в с. Рибново Манчо Джуркин назначи сина си за евроексперт с ранг на негов заместник, на дъщеря си вдигнал заплатата „за добра работа”, докато е студентка в Благоевград

Директорът на Средно училище „Йордан Йовков” в гърменското с. Рибново Манчо Джуркин измисли уникална за българското школо длъжност – експерт по европейски програми и проекти с ранг на заместник-директор, за да намери работа в училището на сина си, който е негов адаш. Мястото е заето след конкурс, обявен от директора в Бюрото по труда и в Регионалния инспекторат в Благоевград, и там изрично е посочено изискването кандидатът да има бакалавърска степен на висше образование.

Тъй като от началото на учебната година в Рибново се знае, че Манчо Джуркин ще назначава сина си, други кандидати за мястото не е имало. Рибновалии обаче усилено се питат дали Джуркин-младши има завършено висше образование. Тъй като баща му обаче не е длъжен да праща документите му в инспектората в Благоевград, този факт може да бъде установен само при целева проверка в училището.

Назначението на новия заместник-директор, което се очакваше от началото на учебната година, нажежи отново страстите в училището, където с действията си Джуркин-старши редовно настройва срещу себе си част от педагозите и родителите. Още повече че това е поредното роднинско назначение на директора в СУ „Й. Йовков”. От 7 септември 2015 г. в гимназията работи дъщеря му Снежана Джуркина, която е домакин и завеждащ административната служба, а за добра работа миналата есен баща й вдигна заплатата.

Като учител от 2001 г. работи брат му Ибрахим, който освен това е и общински съветник в Гърмен, което налага да отсъства от часовете си и от педагогическия съвет на училището, за да участва в заседанията на ОбС и работата на комисиите. Това не му пречи да взема и заплата като учител, и хонорари като общински съветник.

Има и втори учител с името Ибрахим Джуркин, който е първи братовчед на Манчо Джуркин, учителка е и първата му братовчедка Ирина Караилиева, и т.н.

В края на миналата година нелегитимирал се информатор описа цялата роднинска сага на Джуркини в сигнал до Комисията по конфликт на интереси, но институцията прекрати преписката с формалното основание, че авторът на сигнала не си посочил трите имена.

Абсолютно легитимни са обаче свидетелите на едни 3000 лв., дадени на директора на училището от председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски. Врабевски ги дава на директора в началото на това лято, за да плати Джуркин обяда на около 40 гости, сред които са президентът Росен Плевнелиев – близък приятел и състудент на директорския брат Ибрахим Джуркин, шефът на инспектората Ивайло Златанов, евродепутатът Асим Адемов, депутатите Димитър Гамишев и Богдан Боцев, зам. министърът на образованието Петко Николов, кметове, съветници, директори на училища в общината. Всички те се събират в Рибново по покана на Манчо Джуркин, който ги събира, за да им представи новия проект на училището, което иска да строи в селото. Факт е, че в гимназията има 22 паралелки и само 13 класни стаи, което е достатъчен аргумент за строителството на нова училищна сграда, за чийто проект Манчо Джуркин е платил 60 000 лв. и търси за реализацията му 3 милиона лева. Факт е обаче и че Джуркин, въпреки че е получил пари за обяда от щедрия спонсор, след това манджата е платена от бюджета на училището, което фигурира в счетоводните документи.

Там трябва да са и фактурите за тазгодишния ремонт на школото, който излязъл 20 000 лв., което включва освежаване на класните стаи и коридорите, и то от фирма, в която работят синът на директора, зет му и зетьовете на брат му. Отделно Джуркин плаща 5000 лв. за ремонт на парното във физкултурния салон, а местни учители се питат толкова ли струват подменените няколко тръбички!

Освен на пари за банкети и ремонти Джуркин е щедър и на командировъчни, категорични са местните педагози. Заместник-директорът Феим Османов например е ползван и като личен шофьор на Джуркин, който редовно го командирова, за да го кара до Благоевград или из страната, като например на партийна сбирка миналата седмица в Търговище. В счетоводството редовно постъпват и фактури от местната бензиностанция, където зареждат и братът на директора, дъщеря му Снежана, която от 2 г. е студентка в Благоевград и е на път да си завърши образованието без ден отпуска или болничен, с които да оправдае отсъствието си от месторабота.

Без отпуска и дограмаджията на училището успял да смени цялата дограма на къщата на директора. Оказва се, че и други, работещи в училището, помагат в частния бизнес на директора – един от прислужниците бил на тютюна, параджията е виждан да дои кравата, а охранителят – да обгрижва 2-та дка годжи бери, които Джуркини гледали.

Според педагози училището им е рекордьор и по „мъртви души”. В 5, 6 и 7 клас много често има по едно дете в час и това може да се установи от записите на камерите, твърдят учители. Според тях повечето от децата са си в селото, но не им се ходи на училище, има обаче и около 60 деца, които са с родителите си в Германия и Франция, но се водят ученици в Рибново заради субсидията. Тя е около 1,5 млн. лв. годишно, макар че през последните години училището редовно приключва с 30 000-40 000 лв. дефицит.

   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини