60000 младежи у нас са започнали работа по програми на ЕС

Андрей Новаков и комисар Мариан Тейсен
Андрей Новаков и комисар Мариан Тейсен

„България е втоп 10 държавите по успешно приложение на „Гаранцията за младежта“, като почти 60 000 младежи са започнали работа на места, осигурени през програми и мерки, финансирани от Европейския съюз (ЕС) и от републиканския бюджет“. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков по време на срещата си с еврокомисаря по заетостта и трудовата мобилност Мариан Тейсен. Новаков, който е автор на становище в Комисията по бюджети за изпълнението на Инициативата за младежка заетост, изтъкна, че страната ни е договорила над 93% от целия бюджет на програмата. Евродепутатът допълни, че според комисар Тейсен след 2020 година е важно ЕС да има водеща роля в насърчаването на младежката заетост и разкриването на работни места за младите хора.

В рамките на срещата стана ясно, че от 2015 година досега, младежката безработица в България се е свила почти двойно. Тази тенденция, както и  повишаващата се заетост при младите, е в резултат на европейските проекти и инициативи и на икономическия ръст в страната.

Становището на Новаков за инвестициите и резултатите по програмата предлага значително увеличаване на финансирането за младежка заетост след 2020г., както и промени в начина по който се инвестират средствата в ЕС с цел подобрени резултати. Становището ще бъде представено в Комисията по бюджети в края на октомври и ще бъде подложено на гласуване в Европейския парламент през ноември.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини