Всички обичат Делян Добрев. Депутатите не приеха оставката му

Снимка: OFF News.bg
Снимка: OFF News.bg

Парламентът отхвърли депозираната от Делян Добрев оставка. Така той остава народен представител, след като част от депутатите от ГЕРБ решиха да не се съгласят с лидера си и премиер Бойко Борисов, който намекна, че оставката е морален акт. 

97 депутати гласуваха "за" оставката, а против нея - 99. Въздържаха се 19 депутати.  

Емоционални изказвания предшестваха гласуването в пленарна зала, които бяха поведени от депутата от ГЕРБ Спас Гърневски.

"Деляне, приятелю, моля те, не отстъпвай мястото си! Ти си нужен на този парламент, ти си нужен на България! Моля те, оттегли оставката си", каза той, който след като слезе от трибуната, прегърна Добрев. 

Тръгнали сте срещу влак, а се намирате в "Москвич", включи се народният представител Тома Биков от ГЕРБ, който обвини БСП в черен пи ар. Той нападна социалистите, че унищожават кадърните и компетентните хора, както са правили и на 9 септември. 

Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов от БСП подчерта, че оставката на Добрев е личен акт и негово собствено решение и призова тя да бъде гласувана. Колегата му Славчо Велков го призова да постъпи като "млад, достоен мъж" и да се оттегли, така както е заявил след среща с премиера.

Г-н Жаблянов, не се ли срамувате, че съпругата ви източва пари от Министерството на образованието, скочи Снежана Дукова от ГЕРБ. 

Самият Делян Добрев отговори на Антон Кутев, който преди това обясни, че срещу колежката му Елена Йончева е имало атака, че не казал нищо срещу нея. „Една дума не съм казал срещу г-жа Йончева, защото просто няма нужда. Моето участие в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу никой не съм казал дума, за да го оклеветя. Ако парламентът се превърне в това да се мятат кал и компромати, той на мен няма да ми липсва“, каза Добрев.

Цвета Караянчева и го призова:

„Деляне, от името на моята структура в Кърджали, от името на твоята структура в Хасково, ти нямаш право да излезеш от този парламент, защото, за Добрев в Хасково са гласували над 38 хил. души и не трябва да напуска, „за да угоди на Йончева или някой друг“.

„Кой ще бъде следващият, ако Делян даде оставка, ние не даваме Делян“, каза тя.

Делян Добрев обясни, че не признава никаква вина и допълни, че с Йончева ще се видят в съда за клевета и набеждаване. Тя дори го набедила в бизнес интереси.

Вежди Рашидов поиска дебатът да бъде прекратен. Той обясни, че синовете му са напуснали страната, заради постоянното хвърляне на кал. По същия начин в парламента се прави опит „да намачакаме един млад човек“.

„Забравихте Моника, не Люински, а Станишева, която разпределяше рекламните порции на България и създаваше медийни групи, които не ме оставиха и мен на мира. Днес Хохегер е в затвора, Моника и Дивизиева с в Брюксел“, каза той.

Ексминистърът на културата също се обърна към Добрев: „Деляне, не е личен акт, ти си народен избраник, нямаш правото да си подаваш оставката. Народът ще ти поиска оставката, като дойде времето. Гледай си работата, не хващай като мене рак от емоционалност“.

Делян Добрев обясни, че подава молба за напускане заради клеветите срещу него в последните 10 дни. Той каза, че БСП са успели „с типично ченгеджйиски похвати“ да съберат малки истини, с които да сглобят „зловеща картина“.

Той изброи свои постижения, сред които проучванията за природен газ в Черно море, както и подписването на договор за газ без посредници.

Добрев заяви, че ще остане в историята с уважението, което е получил от хората „А вие ще се запомните като мой палач и убиец на политиката. Без съд и присъда, така както вие от комунистическата партия си знаете“, допълни той и поясни, че първото нещо, което направи след напускане на парламента е да потърси правата си в съда.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията ще подкрепи оставката, защото, както казал премиерът, тя е морален акт.

Веселин Марешки каза, че „Воля“ няма да подкрепи оставката на Добрев, защото не той е лицето на шуробаджанащината и корупцията в страната.

Цветан Цветанов заяви, че партията му няма да позволи Добрев да напусне парламента. Той призова колегите си да гласуват по против оставката и да гласуват по съвест. Той призова същото да направят и депутатите от БСП, които му споделили, че Добрев не трябва да напуска парламента.

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева се обърна към Цветанов като му припомни негови действия като министър на вътрешните работи.

„Никой не е забравил времето, в което вие лепяхте етикети, времето на показни акции. Така че, когато избирате този тон на Кашпировски, с който се опитвате да приспивате народното представителство, правите опасно внушение – внушението за партията държава. Припомнете си все пак, че България е европейска държава. Народът избира и не вие конструирате народното събрание, слава богу. Очевидно всички обичат Делян“, заключи тя.

Корнелия Нинова заяви, че ГЕРБ бламират Бойко Борисов. Тя се обърна към премиера, като „лидер към лидер“: „Г-н Борисов, днес на вас ще ви се случи за първи път. Днес вашите ви свалят от пиедестала, на който стоите“.

Източник: OFF News.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини