Археологически обекти в община Струмяни със статут на културна ценност

Снимки: Община Струмяни
Снимки: Община Струмяни

Археологическите обекти в община Струмяни получиха статут на археологическа недвижима културна ценност с категории "национално значение" и "местно значение".

В началото на септември Министерството на културата предостави статут "Обект от национално значение" на обект "Раннохристиянска базилика", разположена в землището на село Микрево.

Културна недвижима ценност от местно значение пък получи обектът „Праисторическо селище“ в местността „Масовец“, в землището на с. Илинденци.

Териториите на двата обекта се определят като територии за археологическо проучване, консервация, реставрация и експониране на археологически недвижими културни ценности и структури. Забранява се всякакъв вид обработка на земя.

Забраняват се всякакви строителни дейности с изключение на изграждане на инфраструктура, свързана с експонирането на недвижимата археологическа културна ценност или за осигуряване на достъп и обслужване на посетителите – защитни покрития, навеси, информационни табла, художествено и функционално осветление, пътеки.

Всички работи, свързани със социализацията на археологическите недвижими културни ценности, нарушаващи целостта на земния пласт се извършват задължително под ръководството на археолог, а проектната документация се съгласува с Министерството на културата

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини