Разлог отбеляза 114-години от Кръстовденското въстание

снимка :Илинденпрес
снимка :Илинденпрес

В Разлог тържествено бе отбелязана 114-годишнина от избухването на Кръстовденското въстание.  Граждани и гости на Разлог се включиха във възпоминателно шествие, начело с кмета на града Красимир Герчев. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Пейо Яворов, баба Магделина Юрукова и паметника пред исторически музей. Там пред насъбралото се множество отец Димитър Белчин и отец Янко Русков отслужиха панихида за загиналите във въстанието.

Венец на признателност положи народния представител от ВМРО-БНД Атанас Стоянов и Заместник областния управител на Област Благоевград - Иван Стоянов. Цветя бяха положени и от д-р Мария Копанарова председател на ОбС-Разлог , Венцислав Гърменов заместник кмет на Община Разлог, общественици, представители на политически партии и жители на града.

През лятото на 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден избухва Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден. В желанието за национално обединение на българите, въстанието, белязано от трите християнски празника, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.

Над 200 души са убитите в Разложкия край по време на въстанието. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището Св. Димитър-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастния е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини